Четверг , 2 Май 2024
Политика

Аграрії презентували своє бачення моделі аграрного ринку

Поетапність у запровадженні земельної реформи та відсутність юридичних осіб на першому етапі її реалізації – це можливість уникнути спекуляцій із с/г землею.

На цьому під час прес-конференції, присвяченій питанню впровадження ринку землі, наголосив голова Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрій Дикун, передає прес-служба ВАР. .  

 «Ми сьогодні не під Верховною Радою, а проводимо мітинги на трасах у десяти регіонах України. Чому ми вийшли на дороги? За останньою інформацією, яку ми отримали, обмеження концентрації землі в одні руки буде від 20 до 60 тисяч гектар. Ми вимагаємо, щоб ця позиція була не більше 5 тисяч гектар, а ринок землі вводився поетапно. На першому етапі бачимо участь лише фізичних осіб-громадян України з обмеженням до 500 га в одні руки. І лише через 5 років можна дозволити брати участь у ринку землі юридичним особам з обмеженням до 5 тисяч га в одні руки. В чому ми бачимо загрозу участі юридичних осіб на першому етапі? Бо саме через них, в основному, відбуваються найбільше спекуляцій із землею», – наголосив голова ВАР Андрій Дикун.

Щодо моделі земельної реформи, то вона має бути спрямована на розвиток малих та середніх аграріїв, які сьогодні обробляють до 80% усіх сільськогосподарських земель в Україні. Такий підхід є найбільш вигідним для України, оскільки саме середній бізнес забезпечує більшу кількість робочих місць та доданої вартості на 1 га землі. Середній аграрний бізнес в Україні – це господарства, які обробляють в середньому до 10 тис. га землі. Саме тому концентрація земель в одні руки у розмірі 5-7 тис. га землі є найбільш оптимальною з точки зору розвитку таких господарств.

З іншого боку впровадження ліберальної моделі земельної реформи, з можливістю концентрувати в одних руках великі масиви землі, – це можливість великого росту для агрохолдингів та збільшення їхнього впливу на економіку та політику країни.  

«Що ми матимемо, якщо відбудеться повторно вибуховий ріст агрохолдингів, який ми мали у 2007-2014 роках? Ми можемо отримати зростання землекористування у 2 рази, але це призведе до падіння ВВП на 3-4 році дії реформи та до подальшого зростання впливу олігархів на політику. А якщо у вас в країні є преважний політичний вплив таких великих гравців, то це називається «олігархія». І це в жодній країні  світу ні до чого хорошого не призвело. Тому, коли ми впроваджуємо земельну реформу, ми повинні думати і про те, як нам забезпечити не тільки стабільний економічний розвиток країни, але і змінити нашу політику», – зазначив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

ВАР наголошує, що при прийнятті такого важливого для всієї країни рішення щодо впровадження земельної реформи, потрібно виходити з економічно вигідної її моделі, яка буде розвивати країну та рухати вперед, а не навпаки.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...