Суббота , 4 Май 2024
Политика

Політкоректна цензура в американських видавництвах

Із нещодавнього репортажу France 24 стало відомо, що в США деякі видавництва наймають так званих sensitivity readers, тобто співробітників, яким доручено очистити книги від усього, що могло б зачепити почуття деяких читачів або громадських груп. Це ще один приклад зростаючого суспільного впливу нового морального порядку.

Насамперед йдеться про логічну обережність з боку видавців у американському суспільстві, де зараз висуваються звинувачення з будь-якого приводу. Те, що відбулося з нещасною Джоан Роулінг, автором успішних книг про Гаррі Поттера, стало справжньою травмою для літературного середовища: в 2016 році вона скористалася індіанською легендою, після чого її звинуватили в «культурній експропріації» і «маргіналізації» корінних американців.

Видавництва не можуть отямитися від самої думки про те, що теж можуть стати жертвами подібних нападок і піти під суд. Тому тепер тексти книг попередньо переглядаються їхніми адвокатами. Ймовірно, в майбутньому з’являться нові видання старих книг, з яких викреслять стереотипи, здатні шокувати сучасного читача? У романі «У пошуках втраченого часу» не залишиться Шарля, пані Вердюрен, Франсуази, Блока і багатьох інших персонажів? Комусь, напевно, навіть сподобається, що Пруста неабияк скоротять…

Книги, фільми і мистецтво в цілому не викликали б такого ставлення до себе, якби не стали формами розваги, тобто комерційними продуктами. Оскільки книга вважається продуктом, її головна мета – розійтися якнайбільшим тиражем. І вона повинна відповідати найменшому спільному знаменнику почуттів. Позбавлена терпкості й шерехатості, вона стає гладким льодяником, який ми ковтаємо не без задоволення.

Поширення подібної практики створює таку саму загрозу, з якою зіткнулися соціальні мережі, де цензура відіграє першочергову роль у прагненні уникнути можливих санкцій: вираження думок стає стерильним і зводиться лише до нескінченного пережовування загальноприйнятої риторики. Сказане оцінюється не з точки зору істини, а з точки зору його відповідності потрібним, тобто допустимим поглядам. Слова розглядаються не самі по собі, а в ув’язці з тим, хто їх промовив: їх звеличують чи дискредитують залежно від того, до якої категорії належить той, хто говорить, – до жертв чи ймовірних мучителів.

Відзначимо, що внаслідок цього може з’явитися чорний ринок літератури, яка вважатиметься підривною, але може стати єдиною по-справжньому цінною. Всі форми офіційного і продиктованого владою мистецтва завжди поступалися роботам вільних творців…

Олів’є БАБО

Le Figaro, Франція

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...