Пятница , 3 Май 2024
Политика

Пів року Раді IX скликання: як працювали українські парламентарі

За пів року роботи у Верховній Раді IX скликання зареєстрували 1 274 законопроєкти, з яких прийнято 12,4%. Найвищий рівень підтримки мають законопроекти Президента України, а найбільшими прогульниками голосувань є депутати фракцій ВО “Батьківщина”, “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя” та позафракційні. 

Скільки зареєстрували законопроектів

За перших пів року роботи у Верховній Раді зареєстровано 1 274 законопроєктів (1 093 подали депутати, 123 – Уряд, 58 – Президент). У минулому скликанні за цей самий період часу в парламенті було зареєстровано на 504 законопроєктів більше, тобто 1 778 (1600 ініціювали народні депутати, 149 – Уряд, 27 – Президент). 

Проте зменшення кількості поданих до парламенту проєктів законів є позитивною практикою, оскільки в попередньому VIII скликанні реєструвалася значна кількість законопроєктів, які Верховна Рада просто не встигла розглянути. Проблема полягала в тому, що частина народних депутатів подавала законопроекти одноосібно (понад 40% законопроектів, які подавали депутати) або у співавторстві з декількома іншими народними депутатами. Такі законодавчі ініціативи практично не мали шансів бути ухваленими. 

Чиї ініціативи підтримують 

За пів року парламент ухвалив 158 законопроєктів (105 з них ініціювали депутати, 28 – Уряд, 25 – Президент). За аналогічний період роботи парламенту попереднього VIII скликання Верховною Радою було ухвалено 171 законопроєкт. 

Найвищий рівень підтримки мають ініціативи Президента (41,3%), на другому місці – законодавчі ініціативи Уряду (22,8%), на третьому – народних депутатів (9,6%). Схожа тенденція спостерігалася і в парламенті минулого скликання. 

 

Хто як голосує

За перші пів року роботи парламенту відбулося 1 мільйон 163 тисяч 115 натискань на кнопку. У 40,7% випадків депутати голосували “за”, у 27,9% – “утримувалися”, у 5,1% – “проти”. У 15,5%  випадків депутати не голосували, у 10,8% були відсутні. 

 

Найбільше “за” голосують народні депутати “Слуги народу” (44%), на другому місці – “Батьківщина” (43%), на третьому – група “Довіра” (38,6%). Найменше кнопку “за” натискають у партіях “Голос” (31,4%) та “ОПЗЖ” (32,8%). 

Найбільше “проти” голосують “Голос” (7,3%) та “Слуга народу” (6,7%). Найменше “проти” голосують у депутатській групі “За майбутнє” (0,5%) та групі “Довіра” (0,6%). 

Найбільше утримуються при голосуваннях “Голос” (37,2%) та “Слуга народу” (33%). Найменше при голосуваннях утримуються депутати “ОПЗЖ” (12,9%).

 

Хто найбільше бунтує  

Петро Порошенко найменш синхронно голосує серед парламентарів з “Європейської Солідарності”. Показник його голосувань проти лінії фракції становить 69,9%.

У “Слузі народу” найменше з фракцією голосує Олександр Дубінський. Показник його голосувань проти лінії фракції складає 66,9%.

У фракції “Опозиційна платформа – За життя” найбільше проти фракції голосує Ігор Абрамович. Цей показник голосувань становить майже 41,1%. 

У депутатській групі “За майбутнє” найменш синхронно голосує Віктор Балога. Він у 50,1% випадків голосував у розріз позиції групи. 

У депутатській групі “Довіра” найменш синхронно голосує Олег Кулініч. Він у 44,5% випадків голосував у розріз позиції групи. 

У фракції “Голос” найчастіше проти її лінії голосує Святослав Вакарчук. Депутат має 38,3% таких голосувань. 

У фракції “Батьківщина” найчастіше в розріз із фракцією голосує Сергій Тарута, що складає 29%. 

 

Пропускають роботу в сесійній залі 

Серед прогульників, які пропустили найбільшу кількість голосувань, – депутати від фракцій ВО “Батьківщина”, “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя” та позафракційні. Так, найбільше голосувань пропустив Вадим Радінович з “Опозиційної платформи – За життя” (74%). На другому та третьому місцях також його колеги по фракції Вадим Столар (68,9%) та Денис Ісаєнко (61,8%).

У списку “прогульників” також опинилися Олександр Дубінський (“Слуга народу”), Анжеліка Лабунська (“Батьківщина”), Юлія Тимошенко (“Батьківщина”), Любов Шпак (“Слуга народу”), Віталій Данілов (“Батьківщина”), Ігор Кісільов (“Опозиційна платформа – За життя”), Олег Волошин (“Опозиційна платформа – За життя”), Дмитро Шенцев (позафракційні) і Юрій Солод (“Опозиційна платформа – За життя”). 

Варто зазначити, що відповідно до ухвалених у жовтні змін до законодавства тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань буде вимірюватися участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Таким чином, Верховна Рада відмовилася від письмової реєстрації депутатів. До тих обранців, які не будуть брати участь у голосуваннях, тепер будуть застосовуватися фінансові санкції. Така процедура діятиме щодо тих депутатів, які пропустили більше 30% голосувань у парламенті. 

 

Промовці

Найбільше у Верховній Раді виступав Нестор Шуфрич (“Опозиційна платформа – За життя”). Загальний час його виступів складає 3 год 50 хв 35 с. На 2 місці опинилася депутатка з “Європейської Солідарності” Ніна Южаніна (3 год 34 хв 47 с). На 3 місці за цим показником ще один депутат з “ЄС” Олексій Гончаренко (3 год 23 хв 15 с). Також до першої п’ятірки за цим показником увійшла Ірина Геращенко з “Європейської Солідарності” (3 год 15 хв 4 с) та Дмитро Гетманцев з фракції “Слуга народу” (3 год 1 хв 39 с).

Також за цим показником відзначились Тарас Батенко (група “За майбутнє”), Вадим Івченко (“Батьківщина”), Сергій Власенко (“Батьківщина”), Сергій Шахов (група “Довіра”), Наталія Королевська (“Опозиційна платформа – За життя”).

 

oporaua.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...