Воскресенье , 28 Апрель 2024
Политика

Рейтинг Путіна впав. Його знову підніматимуть війною в Україні?

Після намагань обнулити попередні терміни президента Росії у змінах до Конституції РФ, почав обнулятися сам рейтинг Путіна. 25% за даними опитування Левада-центру – такого не було ще ніколи.

І власне – це проблема для нас, яка могла би бути перемогою.

Проблема, бо падіння довіри до влади в Росії за Путіна завжди вирішувалося шляхом військового вторгнення – спочатку в суб’єкти Федерації, а потім у країни на російському прикордонні. Невелика переможна війна завжди відвертала увагу від того, що Кремль не цікавлять проблеми росіян.

100% впевненості в тому, що Росія перейде / не перейде до військового наступу в Україні, немає. З одного боку, війна потрібна Кремлеві для збереження свого рейтингу. З іншого – склалась сприятлива для нього міжнародна й українська ситуація. Самоізоляції інших країн на власних проблемах, зростання можливостей проросійських сил в Україні. Все це дозволяє ігнорувати міжнародне право та проводити стратегію “мирної” політичної окупації України.

Читайте також: Портников: Із хлібом у Кремля не виходить, тож вони згадали про видовища. І це небезпечно для України

І звичайно, військова окупація – це економічні збитки, росіяни це чітко усвідомили після Криму й Донбасу. І чим більшою буде зона окупації, тим швидше економічна криза витіснятиме ейфорію від військових перемог.

Ще одне: військові дії в 2020-му – це не окупація Криму й Донбасу 2014 року – втрати будуть значно вищими. І людські, й економічні, і для світової легітимності.
Але робити хоч щось треба. Рейтинг сам себе не підніме.

Радше за все зараз відбудеться гра мілітаризованими м’язами Кремля – тобто нав’язування символічних загроз окупації – із метою дотиснути Україну до прийняття “мінську” в формі, яка влаштує Росію. Ці загрози будуть сприймати як цілком реальні протягом червня-липня. Чому так? Бо в серпні вже почнеться виборча кампанія в Україні. А ризики російського вторгнення знижують підтримку проросійських сил. Це також розуміють у Кремлі.

Читайте також: Загарбники скористалися безпілотником для атаки позицій ЗСУ й поранили одного вояка

Ми часто говоримо, що в нас є шанс повернути Крим, Донбас і нормальні відносини з Росією в разі смерті / усунення від влади Путіна. Але навряд чи навіть перехідний уряд Росії добровільно зіллє всі захоплені території. А в мене немає впевненості у психологічній готовності сучасної політичної еліти віддати наказ про військове звільнення Донбасу, а тим паче Криму в тому разі, коли в Росії почнуться заворушення чи відцентрові тенденції.

Як і не бачимо в нас ніякої цілісної стратегії дій на території ворога – я не кажу про військові дії. Я кажу про війну за цінності та порядок денний у російському інформаційному просторі. Бо без проведення такої війни, без зосередження уваги росіян на їхніх же проблемах, а не проблемах “переслідування російської мови на Марсі”, ми не зможемо зупиняти прагнення Кремля вдиратися на території інших країни. І тому будь-які негаразди всередині РФ, без нашого впливу на її громадську думку, міститимуть загрози російської інтервенції для України.

Звичайно, загрози можуть іти не лише Україні, а й іншим країнам на російському прикордонні чи на “дальніх підступах до обложеної фортеці”. Але це не зменшує ризики для України. Військовий тиск – він може відбуватись через гру м’язами в інших країнах та окупацію чужих територій. Тим паче в умовах, коли ми починаємо втрачати спільну мову з тими країнами, які б могли стати нашими найближчими союзниками у протидії російській агресії.

Богдан ПЕТРЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.