Понедельник , 29 Апрель 2024
Политика

Феномен “корабельної сосни”: найближчими роками сексизм із нашої політики не зникне

“Загалом вона баба робоча взагалі. Як корабельна сосна”, – так за даними численних медіа охарактеризував Ірину Аллахвердієву заступник голови партії “Слуги народу” Олександр Корнієнко, якого підтримав його колега Давид Арахамія. Але це не перший випадок сексизму й об’єктивації жінок в українські політиці

Тема й суть розмови Корнієнка й Арахамії не є чимось особливим. Нічого надзвичайного не сталося. Голова “Слуги народу” Корнієнко лише поповнив лави українських політиків-сексистів, які необачно або цілеспрямовано висловлювали неповагу до протилежної статі. Подібні висловлювання та ставлення до жінок – звичне явище української політики.

Термінологія

Для розуміння спочатку треба розібратися з термінологією. Сексуальна об’єктивація – це поводження з людиною винятково як із об’єктом статевого потягу. У ширшому розумінні це перетворення когось на предмет, ставлення до людини як до товару чи об’єкту без поваги до особистості чи гідності.

Своєю чергою сексизм – це упередження або дискримінація людей за їхньою статтю. Поняття сексизму пов’язане з ґендерними стереотипами та ролями – місце жінки на кухні, забезпечувати сім’ю й заробляти гроші повинен чоловік, а робота жінки – виховувати дітей.

Президенти, які перетнули межу

Першість, певно, належить четвертому президентові України Віктору Януковичеві, який на економічному форумі в Давосі 2011 року без жодних докорів сумління заявив: “Для того, щоб увімкнути Україну, я хочу сказати, досить того, щоб подивитися на неї власними очима тоді, коли почнуть квітнути каштани в Києві. І коли почнеться тепло, і в містах українських почнуть роздягатися жінки – побачити таку красу, це чудово”.

Його наступникові Петру Порошенкові також не вдалося уникнути обвинувачень у сексизмі. Під час пресконференції 28 лютого 2018 року п’ятий президент необачно звернувся до журналістки “Детектор медіа” Марини Баранівської: “Ключова позиція, дорогенька моя, ми маємо змінити з вами країну”.

Це надзвичайно обурило суспільство, і Порошенко навіть отримав персональний гештеґ #ятобінедорогенька, а також тематичні принти на футболках. Але п’ятий президент уразив усіх своєю промовою на Другому жіночому конгресі, згадавши флешмоб #ЯНеБоюсьСказати та жінок в армії.

Проте пізніше Порошенко відійшов від сценарію та звертався до тодішньої міністерки з питань ветеранів Ірини Фріз “Ірочка”, а до вагітної в той же час нардепки Марії Іонової: “Подивіться, яка вона красива”.

Чинний гарант Володимир Зеленський за перший рік каденції встиг потрапити не в один скандал. Під час свого першого візиту до Парижа президент назвав українських жінок брендом.

“Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це перш за все сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається наші брендом”, – заявив Зеленський під час відвідування найбільшого у світі кампусу стартапів “Station F” 17 червня 2019 року.

Читайте також: “Піддута, але робоча, як корабельна сосна, президент підстрибне”: Корнієнко з матюками розповів Арахамії про колегу-“слугу”. ВІДЕО

Відзначився гарант і 25 лютого 2020 року на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України.

Зеленський захотів поспілкуватися із присутніми й попросив жінку першою поставити запитання: “Хай жінка перша. Це правильно”.

Коли ж чоловік із залу перебив президента, Зеленський відповів: “Ви ж не жінка. Ви людина серйозна”.

Сексисти меншого калібу

Восени 2018 року під час святкування Дня міста у Вишгороді колишній голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган зізнався, що хотів сексу зі своєю помічницею.

“Ви знаєте, я півтора року працював у Вишгороді головою райдержадміністрації, і останні пів року в мене була молода й дуже красива заступниця, і ви знаєте, якби мене не перевели в Київ – це б закінчилося інтимом і подружньою зрадою. Але, дякувати Богові, мене підвищили, і я пішов працювати головою ОДА, а ця гарна дівчина залишилась у Вишгороді в моїх нездійснених мріях”, – привселюдно заявив Горган.

2016 року під час програми “16+” на Skrypin.ua одіозний Ілля Кива заявив: “Та я ж нормально ставлюся, нічого собі, до жінок. Ви ж нам дітей народжуєте. Ну, просто хочеться, щоб ви займались своєю основною функцією”.

Після звільнення з лав Національної поліції України Кива зізнався сам, що він сексист і негативно відгукувся про жінок на керівних посадах. Мова тоді йшла про тодішню очільницю Нацполіції України Хатію Деканоїдзе.

“Хатія, вона дійсно хороша людина, і в мене до неї, як до жінки, дійсно хороше ставлення. Звичайно, вона красива жінка. І, звичайно, це мені імпонувало. Мені просто важко було сприймати жінку-керівницю. Мене відразу назвуть тут сексистом. Так я і є сексист у прямому сенсі цього слова”, – заявив Кива в етері телеканалу “112 Україна”.

Скандали чинної влади

Для нардепів від фракції “Слуги народу” об’єктивація жінок і сексизм – звичні явища. Після інтерв’ю Дмитра Разумкова виданню “Новое время” в серпні 2019 року одіозний проросійський нардеп Максим Бужанський назвав журналістку Ольгу Духнич “тупою вівцею”.

“Чергова тупа вівця, що представляється журналісткою одіозного ЗМІ НВ, в інтерв’ю із представником “Слуги народу” заявила, що я ностальгую за СРСР і “часами Януковича”. Розумію, що деякі колеги занадто стримані, щоб називати речі своїми іменами, тому прийду їм на допомогу. Тупа вівця з одіозного ЗМІ”, – написав Бужанський у своєму телеґрам-каналі.

Читайте також: Блогер пояснив, чому “корабельних сосен” у “слуг” буде все більше

Ще одним сексистом від “Слуги народу” є Олександр Дубінський, який потрапив у скандал, обираючи “на конкурсі” помічницю.

На своїй фейсбук-сторінці Дубінський опублікував селфі в оточенні молодих дівчат із дописом: “Вибираємо помічниць. Прошу нижче 175 см не турбувати”.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час оголошення складу Кабміну забув назвати міністерку соціальної політики Марину Лазебну – єдину на той час жінку в новому уряді.

Зрозумівши помилку, прем’єр виправдовувався: “Я – батько двох доньок, мене важко звинуватити в сексизмі”, – що було не дуже влучним і доцільним висловлюванням.

Що не так з розмовою Арахамії та Корнієнка?

Ситуація з очільниками “Слуги народу” Корнієнком й Арахамією – однозначно не останній випадок сексизму в українській політиці. Проте у цьому випадку вражає реакція винуватців та учасників скандалу.

На своїй сторінці у фейсбуці Корнієнко написав: “Розумію, що багатьох обурила поширена Telegram-каналами наша розмова з Давидом Арахамією в Миколаєві. Тому змушений пояснити, а потім вибачитися. По-перше, запис був змонтований, відповідно, фрази вирвані з контексту. По-друге, до монтажу потрапило прізвище шанованої депутатки, нашої колеги, яка жодного стосунку до обговорюваних питань не мала”.

Тобто все за стандартами “Слуги народу” – фрази були вирвані з контексту, відео змонтовано, і взагалі – ми неправильно все зрозуміли.

Сама ж Аллахвердієва також прокоментувала цю ситуацію та повторила слова Корнієнка.

“Опубліковане “сенсаційне відео” – монтаж. Мені вже подзвонили Давид Арахамія та Саша Корнієнко і присягнулися, що не говорили нічого з опублікованого. Очевидно, мова йшла про потенційних кандидатів в міські голови та до списків партії на місцевих виборах”, – написала у фейсбуці Аллахвардієва.

Якщо говорити про народних обранців від “Слуги народу”, то це не вперше, коли вони щось говорять, а потім звинувачують журналістів у тому, що їхні слова виривають із контексту й неправильно інтерпретують. Так було з висловлюванням очільника фракції “Слуги народу” Давида Арахамії щодо подачі води у Крим.

“Якщо це буде отакий обмін на те, що вони відходять із усіма своїми збройними формуваннями до Ростова, а ми встановлюємо повний контроль над нашим кордоном і за це треба подати воду в Крим, я б на таке точно пішов”, – заявив Арахамія в етері телеканалу “Прямий”.

Хоча раніше це “виривання з контексту” не було об’єктивацією жінок. Проте зрозуміло лише одне – сексизм у найближчі роки з політики не зникне.

Боротися із сексизмом у політиці достатньо складно, оскільки “це комплімент”, “це не на часі”, “є важливіші проблеми”, “це смішно”. Проте першими кроками є суспільне обговорення, засудження подібних ситуацій і захист прав жінок. І з часом сексизм вдасться викорінити з політичної та інших сфер життя українців.

Юрій КОНОНЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.