Понедельник , 29 Апрель 2024
Политика

Справжнім нині є конфлікт не між “правими” й “лівими”, а між поміркованими й радикальними

В усіх цих конфліктах навколо “ліваків” і “неонацистів” мене дивує якась грандіозна ідеологічна наївність і якась фантастична пристрасть до спрощень

Ні, не кожна людина з патріотичними й навіть націоналістичними поглядами є “неонацистом”. Нацизм – це зло, а от патріотизм і поміркований націоналізм – це нормальні речі, якщо вони спрямовані на розвиток своєї ідентичності та свої групи, а не ненависництво чи агресію проти інших груп. Націоналізм починався на початку ХІХ століття з доволі гуманістичних ідей. Це вже потім була деградація.

Читайте також: Союзники мимохіть. Трамп і радикальні “антирасисти” разом нищать те, на чому базуються США

Так само не кожна людина із соціалістичними чи “лівими” поглядами є “комунякою” чи носієм “антиукраїнської ідеології”. Соціалізм і ліволіберальні теорії цілком нормальні, бо спрямовані на важливу цінність: цінність рівності. У сучасному світі зростання нерівностей ця цінність знову актуальна, так. Злом є не “ліві” ідеї як такі, а їхня радикалізація.

І загалом: справжнім конфліктом сьогодні є не конфлікт між “правими” й “лівими”, а конфлікт між поміркованими (з усіх сторін) і радикалами (з усіх сторін). Помірковані ліві, праві, центристи, ліберали, екологісти тощо цілком можуть домовитися – заважає їм домовитися якраз радикалізм і сліпа віра у власну правоту.

Ті, хто читав мої “Плинні ідеології”, знають мою тезу: ключові ідеології мають коріння в гаслі французької революції “свобода, рівність, братерство”. Цінність свободи породила лібералізм; цінність рівності – соціалізм; цінність братерства – націоналізм.

Читайте також: Насильство перетікає з онлайну в офлайн і породжує ще більше насильства

Це нормальні речі, бо нам усім потрібна свобода, рівність і братерство (або ідентичність чи групова солідарність). Проблема виникає не тоді, коли хтось акцентує на якійсь із цих цінностей, а тоді, коли хто вважає, що тільки ця цінність і жодна інша є абсолютною істиною та ключем до всього щастя.

Люди – множинні істоти. І цінності їхні теж множинні. Тому історія людства – це постійний пошук рівноваги між різними цінностями. Або війни на знищення між різними цінностями. Завжди є шанс вибору – рівновага чи війна.

Володимир ЄРМОЛЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.