Воскресенье , 5 Май 2024
Политика

Час варити щі: медведчукам слід повчитися у Вірменії

Активісти вірменської опозиційної партії “Дашнакцутюн” облили борщем будівлю українського посольства в Єревані на знак протесту проти заяви українського МЗС щодо вірменсько-азербайджанського прикордонного конфлікту

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Однак я радив би активістам готувати не борщ, а щі. Й обливати щами не українське, а російське посольство у Вірменії.

Можна, звичайно, не погоджуватися з позицією українського зовнішньополітичного відомства. Однак ми давно вже не в Радянському Союзі. Україна – не союзниця Вірменії. Будь-які серйозні відносини між двома країнами відсутні.

Читайте також: Портников: Донбас – це Карабах, а не Придністров’я

Однак Вірменія – союзниця Росії, країни, яка окуповує українську територію. Вірменія підтримує російську позицію на міжнародному рівні. Вірменія входить до ОДКБ – військового блоку під керівництвом Росії. Вірменія відмовилася від підписання розширеної угоди про асоціацію з Європейським Союзом і ввійшла до Євразійського економічного союзу. На території Вірменії розташовані російські військові бази.

І як, цікаво, Росія відреагувала на прикордонний конфлікт – конфлікт, який стався, нагадаю, не в районі спірного Нагірного Карабаху, а в районі міжнародно визнаної ділянки азербайджансько-вірменського кордону?

Висловила глибоку занепокоєність. Вірменія намагалася ініціювати обговорення на рівні ОДКБ – але тільки цю занепокоєність й отримала. Ну добре, ОДКБ. Члени цієї організації Казахстан і Білорусь – явно не союзники Вірменії, і Росія змушена на це зважати. Але й на національному рівні Москва висловлює ту ж глибоку занепокоєність і закликає сторони утриматися від подальшої ескалації.

Президент Володимир Путін узагалі нічого не говорить – і це в ситуації, коли президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловлює Баку свою однозначну підтримку.

Читайте також: Хто б не займав кабінет у Банковій, Кремль приречений на розчарування – Портников

Можуть сказати, що це Путін так мститься вірменам за те, що вони скинули його ставленика Сержа Саргсяна й переслідують давнього Путінового друга, колишнього президента Роберта Кочаряна. Звісно, у Єревані можуть себе так заспокоювати, хоча це дивне заспокоєння – виходить, що в Москві підтримують вірмен тільки доти, доки вони “правильно” голосують.

Але й це не відповідає дійсності: Росія не поспішала з підтримкою Вірменії навіть тоді, коли при владі там були відверто прокремлівські правителі. Росія взагалі не хоче підтримувати Вірменію. Вона хоче зіштовхувати Вірменію й Азербайджан і залишатися господинею в регіоні. Тому із задоволенням висловлює глибоку занепокоєність.

І ця Кремлева поведінка – ​​чергова відповідь тим, хто скиглить про “дружбу” з Путіним і бажає, щоб Україна стала союзницею Росії. Україна, ясна річ, може стати союзницею Росії. Тільки ось Росія ніколи не буде союзницею України – навіть якщо до влади в нашій країні прийде Медведчук. Росія й тоді залишиться країною-агресоркою, ворогом України, державою, яка діятиме заради нашого зникнення.

Ніяких інших цілей у Росії немає. І ніякої проросійської України бути не може – таку Україну Росія важкої миті теж зрадить. Як зараз зраджує Вірменію.

Так що я би порадив Вікторові Медведчуку та його соратникам навчитися варити щі. Квашена капуста, яловичина, картопля, морква … Про всяк випадок.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...