Пятница , 3 Май 2024
Политика

Княжицький: Антиукраїнська суть представників влади “Слуг народу” і ОПЗЖ проявляється у Верховній Раді щодня

Нардеп від “ЄС” Микола Княжицький заявив, що цього тижня у Верховній Раді розглянуть чотири законопроєкти щодо обмеження вживання української мови

Про це він написав у Facebook.

“Закон 3717 пропонує фактично повернутися до навчання іноземних студентів російською. Таким чином ми вчитимемо симпатиків агресора, а не України”, – написав Княжицький.

Він розповів про законопроєкт 3077 депутатів ОПЗЖ Шуфрича та Німченка – законопроєкт передбачає, що мовою освітнього процесу має бути не лише державна мова, але й мова “регіональна мова або мова меншин”; таке розширення допускається якщо місцеві органи прийняли про “застосування заходів, спрямованих на використання регіональних мов або мов меншин”.

“Тут все просто: По-перше, відповідно до Конституції питання мови можуть вирішуватись виключно законом; по-друге, в законодавстві немає термінів “регіональна мова””, – написав нардеп.

Читайте також: Легковажимо важливим: дбати про мову – це не лише захищати її

Він додав, що є ще альтернативний проєкт нардепа-“слуги” Бужанського і ОПЗЖ Волошина.

“По суті те саме, але формулювання інші. Зокрема, йдеться, що “мова освітнього процесу в закладах освіти визначається на підставі положень статті 10 Конституції України”. Але по-перше, стаття 10 не визначає мову освітнього процесу. По-друге, Конституційний суд вже розтлумачив, що чинна стаття закону про освіту не суперечить Конституції”, – написав Княжицький.

Він додав, що в комітеті розглядатиметься сьогодні урядовий проєкт 3683 про авіаційні правила. 

“В частині компетенції комітету законопроєкт пропонує внести зміни до статті 13 Закону про державну мову, яка регламентує мову нормативно-правових актів. Сьогодні норма вказує, що мовою нормативно-правових актів є державна мова. Законопроєкт пропонує додати, “якщо інше не встановлено законом”. Як пояснюється в таблиці, це зроблено щоб приймати “англійською мовою нормативно-технічних документів на основі актів Європейського агентства з безпеки польотів”, – зазначив нардеп.

Княжицький написав, що запропоновані зміни до закону про державну мову мають загальний характер, і не обмежуються англомовними авіаційними правилами.

“Пропонується зробити шпарину, яка фактично може дозволити прийняття нормативно-правових актів та запровадження діловодства в державних і місцевих органах будь-якою мовою. Достатньо лише творчо підійти до питання і можна знайти в законодавстві якісь пункти, які начебто дозволяють застосування іншої мови, в тому числі російської, і ми цими змінами такий підхід легалізуємо. Ініціатори цього навіть не депутати, а уряд”, – додав нардеп.

Читайте також: Замість Ківалова й Колесніченка – Бужанський. Яка різниця?

Прикро і соромно усвідомлювати, що влада ставиться до України не як до держави українського народу, а як до території заробітку і місця, яким можна торгувати.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...