Четверг , 2 Май 2024
Политика

Зеленський ніяк не збагне: Путін не збирається з ним домовлятися, натомість просто використовує – Портников

Віцепрем’єр Олексій Резніков пропонує українському парламентові “виявити колективну мудрість й ухвалити якесь інше рішення” щодо місцевих виборів, що, на думку Резнікова, дасть змогу розблокувати Мінський процес

Про це для “Букв” пише Віталій Портников.

Простіше кажучи, в Офісі президента вже зрозуміли, що немає ніяких шансів змінити постанову парламенту щодо проведення місцевих виборів і потрібно ухвалити ще одне рішення, яке задовольнить Кремль і розблокує переговори. При цьому ніхто до пуття не може пояснити, що саме не влаштовує Росію в постанові українських парламентаріїв – характеристика Росії як агресорки, відмова від проведення місцевих виборів у Донецькій і Луганській областях до їх деокупації, згадка Криму в одному рядку з Донбасом? Напевно, коли з’явиться текст нової “мудрої” постанови, яку підготують в Оісі президента й винесуть до парламенту через чергового “слугу народу”, ми зможемо реконструювати російське невдоволення.

Однак наскільки необхідна нам ця реконструкція? Наскільки важливим є те, чого хоче Кремль – якщо будь-яке рішення українського парламенту для керівництва Росії не причина, а привід для того, щоб заблокувати Мінський процес і ні про що не домовлятися із Зеленським? І навіть якщо припустити, що Верховна Рада дійсно ухвалить нову постанову, у Москві скажуть, що потрібно було змінити попередню. А якщо Рада змінить попередню, то в Москві скажуть, що її змінили не так, як того вимагали українські зобов’язання. А якщо задовольняться цими змінами, то вже за кілька днів будуть обурені чимось іншим – новою постановою Ради, виступом Зеленського або Кулеби чи просто тим, що в Києві +15, а в Москві -3. Яка різниця?

Читайте також: У пріоритеті в Зеленського й Ко – подоба миру, а не можливість зберегти повагу своїх народу й армії

Це те, чого, здається, ніяк не може зрозуміти Володимир Зеленський – у Кремлі з ним не збираються домовлятися, про що однозначно заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у своєму інтерв’ю телеканалові RTVi. І навіть якщо припустити, що це зрозуміли Андрій Єрмак або Олексій Резніков, пояснити Володимирові Зеленському вони цей простий факт не зможуть. А варто було б.

На Зеленського у Кремлі дійсно покладали великі надії. Надії насамперед як на президента капітуляції. І не тому, що у Кремлі вірили в можливість цієї капітуляції, а тому що розраховували, що згода з такою капітуляцією з боку нового українського президента означатиме швидку й різку дестабілізацію ситуації в Україні та полегшить Москві можливість нових територіальних захоплень.

Напередодні паризького саміту “нормандської четвірки” в Москві виникло відчуття, що клієнт дозрів, і для прийняття капітуляції Путінові достатньо буде просто злітати до французької столиці. Тим часом оточення Зеленського просто робило все можливе, щоб забезпечити шефові бажану особисту зустріч з російським президентом і тому погоджувалося із практично будь-якими російськими “бажаннями”, певні, що на зустрічі з Путіним чарівний і веселий Зеленський все розрулить сам. Але Путін і його чиновники – люди, які все ж займаються політикою професійно, і вони ніяк не могли зрозуміти сакральності цієї особистої зустрічі для Зеленського й того, що для їх нових українських партнерів слова нічого не варті. Вони вірили, що пташка у клітці – і прорахувалися.

На зустрічі в Парижі Зеленський не капітулював. Більш того, під час особистої зустрічі з ним Путін, напевно, мав змогу переконатися в тому, у чому не може не переконатися будь-який професіонал, який веде із Зеленським бесіди про політику – у тому, що новий український президент узагалі не розуміє, де він, власне, перебуває. Що для нього все це – кіно. Мізансцена.

Звідтоді Путін утратив до Зеленського усілякий інтерес, ставка на швидку дестабілізацію поступилася місцем ставкою на тривалий процес знищення України, Суркова змінив Козак. І тепер будь-які дії Москви спрямовані на те, щоб загнати Зеленського в пастку та змусити його робити кроки, які сприятимуть цьому тривалому процесові.

Читайте також: Операція “Перемир’я”: Путін помалу топить Зеленського

Зараз ситуація видається простою навіть для школяра молодших класів, для її розуміння не потрібно грати в чудовому фільмі “Слуга народу”. Путін розуміє, що Зеленський катастрофічно втрачає популярність, що наочно продемонструє вже не соціологія, а результати його партії на місцевих виборах.

Зеленському потрібні хоч якісь досягнення, щоби продемонструвати свою ефективність. Оскільки з епідемією влада впоратися не в змозі, а економічна ситуація погіршується з кожним днем, залишається врегулювання на Донбасі.

Зеленському може здаватися, що якщо він звільнить полонених і ще раз зустрінеться з Путіним в рамках “нормандського формату”, це продемонструє його здатність домовлятися із Кремлем. Наскільки це правильний розрахунок – питання, але Зеленський у нього вірить. Путін блокує обміни та відмовляється обговорювати дату “нормандського саміту”. Поки що вимагають змінити постанову парламенту. Зеленський може вважати, що якщо він не піде назустріч, Путін знову відновить обстріл – а режим тиші поки що є головним досягненням у перемовному процесі.

Путін же розраховує, що сама дискусія про зміну постанови або ухвалення нового документа тільки посилить суспільну конфронтацію, тим паче перед виборами, коли пристрасті розпалюються.

Для нього ця зміна – зовсім не причина розблокувати переговорний процес, а можливість заманити клієнта в нову пастку. І клієнт поспішає в цю пастку з цілком передбачуваною безпосередністю – аби дати старому чекістові змогу задуматися про наступну нехитру комбінацію.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...