Четверг , 2 Май 2024
Политика

Виявляється, російська демократія закінчується не там, де починається українське питання

Виявляється, Винниченко помилявся: російська демократія закінчується не там, де починається українське питання. Вона (у надто багатьох випадках) закінчується там, де починається будь-яке національне питання. Принаймні, коли йдеться про народи, які жили на теренах колишньої Російської імперії. Сумно, але це так. І найостанніший за часом приклад цього продемонструвала знана та знакова російська публіцистка, письменниця й дослідниця Юлія Латиніна

Про це для “Дня” пише Сергій Грабовський.

Майже вся програма Латиніної “Код доступу” на “Эхе Москвы” за 3 жовтня була присвячена новітній Карабаській війні. Комусь її аргументи та висновки видадуться вагомими, комусь – ні, та річ в іншому. Дошукуючись причин нинішньої кризи, Латиніна здійснила розлогий історичний екскурс, в якому дісталося на горіхи багатьом геополітичним потугам і політичним силам, а особливо – більшовикам. І от що, зокрема, вона заявила (цитую мовою оригіналу): “И вот хорошо известно, что большевики подписали Брестский мир, по которому отдали Германии треть населения европейской части России – 56 миллионов человек”.

Справді, “хорошо известно”. Із курсу “історії КПРС”. Це в ній писали, що Ленін унаслідок зради Троцького змушений був погодитися на цей “похабний мир” із Німеччиною й Австро-Угорщиною, який потягнув за собою втрати величезної території, населеної десятками мільйонів людей. Але навіть у цьому курсі (якщо читати все, написане дрібним шрифтом) розшифровувалося, про які саме “російські території” йшлося: Естонію, Литву, Латвію, Польщу, три чверті Білорусі, Україну тощо. Власне Росію ці територіальні та людські втрати практично не зачіпали…

Читайте також: Азербайджан і Вірменія досі не помічають найкращий вихід із карабаської пастки

Іншими словами, більшовики “віддали” німцям незалежну УНР, чию міжнародну правосуб’єктність визнав у Бресті нарком Троцький від імені… більшовицького уряду (за що потім одержав прочухана від Леніна). “Віддали” незалежну Фінляндію. “Віддали” Естонію – її проголошено незалежною республікою 24 лютого 1918 року. “Віддала” Латвію (30 січня Латвійська національна рада проголосила в підпіллі, що Латвія “буде незалежною республікою”, але оформити незалежність до кінця не встигла – завадили як більшовики, так і німці). “Віддали” Молдовську демократичну республіку (проголошена як автономна 15 грудня 1917 року, як повністю незалежна – 23 січня 1918 року). “Віддали” Крим – і так далі, і таке інше. От тільки Білорусь іще не оформила тоді свою політичну суб’єктність і була частиною Росії. А невдовзі Грузинська демократична республіка підписала вісім самостійних угод із державами Четверного союзу, зрештою, козачий Дон під проводом генерала Краснова став дибки (адже донці тоді не вважали себе росіянами) й оформив окрему домовленість із Німеччиною. То про що ж мова?

Схоже, мова про те, що націями, які були пригноблені Російською імперією та проголосили свою державність, ця імперія – вже під червоними прапорами та комуністичними гаслами – і надалі мала право розпоряджатися, “віддавати” чи “не віддавати” комусь. Так, під час переговорів у Бресті більшовики вже встигли окупувати частину території нових національних держав, повівши проти них типові колоніальні війни під гаслами “інтернаціоналізму”, – проте чи варто доводити, що вважати правочинними діяння Леніна щодо “віддачі” окупованих територій і поцупленого на них майна для людини прогресивних поглядів, м’яко кажучи, не дуже коректно?

Утім Латиніна водночас визнає, що в європейській частині колишньої імперії “были сформированные нации”. А от Кавказ – то щось інше. “Кавказ еще со времен Российской империи был зоной недосформировавшихся государств. Это была зона чересполосицы. И эта попытка создать там национальные республики, она сразу консервировала те противоречия национальные, которые существовали в этот момент, и превращала это абсолютно в пороховую бочку… Вот эта абсолютно порочная практика создания на Кавказе маленьких национальных республик привела к тому, что, естественно, как только Советский Союз исчез, всё это взорвалось”.

Читайте також: Почавши війну проти України, Кремль подарував кожному росіянинові саме те, чого той хтів – Казарін

Пробачте, але ж Грузія як цілісна держава існувала з Х століття, коли не було ані Москви, ані Московського царства, тим паче – Російської імперії. А те, що певна часина грузинської інтелігенції станом на 1917 рік стала відчутно русифікованою – це прямий наслідок російської колоніальної політики. Ну, а державність Вірменії має ще давнішу історію. Хоча, звичайно, поряд із ними існували на Кавказі й недоформовані нації. Але по суті хіба росіяни були в 1917 році сформованою нацією? І хіба вони зараз стали нею?

Але головне навіть не в цьому. “Кавказькі республіки”, як їх зве Латиніна, а насправді незалежні національні держави, поставали самі, а не були продуктом діяльності більшовиків. Останні лише окупували в 1920-1921 роках Грузію, Вірменію й Азербайджан. До речі, на Північному Кавказі в ті часи існувала Гірська республіка, теж допіру окрема від радянської Росії. І заявляти, що створення національних держав (та й автономних республік навіть у складі Росії) – це “абсолютно порочна практика”, є яскравим свідченням суголосності логіки Латиніної з логікою російського імперіалізму – під якими прапорами він би не виступав.

До речі, свого часу Латиніна щиро сумувала із приводу того, що Російська імперія надто слабко займалася русифікацією українців (читай – нищенням української культури разом із її достойниками), мовляв, Україна все одно стала би незалежною, але в ній панували б російська мова та російська культура, що пішло б Україні лише на користь. Еге ж, якщо забути, що більшовизм – це теж породження російської культури, та ще ж якої – “Срібного віку”! І чорносотенство – також…

А загалом сумно, що “лінія Герцена-Сахарова” в російській культурі, зокрема й політичній, досі залишається на маргінесі, і навіть серед послідовних наче опонентів Путінового режиму вочевидь замало тих, хто продовжує цю лінію.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...