Понедельник , 29 Апрель 2024
Политика

Путін перетворює Додона на Медведчука – Портников

Перше, що зробив колишній президент Республіки Молдови Ігор Додон після передачі влади новій очільниці держави Маї Санду – вирушив до Москви. Причому не просто так, а з офіційним візитом

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Додона, який тепер не займає жодної державної посади, супроводжували в цій поїздці голова парламенту Зінаїда Гречаний і голова Гагаузької автономії Ірина Влах. Із колишнім президентом зустрічалися очільник Державної думи В’ячеслав Володін і заступник головви Адміністрації президента Росії Дмитро Козак – так, той самий Козак, якому доручено тепер “розводити” не тільки молдован, але й українців.

Читайте також: Портников пояснив, навіщо молдовський Герострат Додон нищить власну країну

Простіше кажучи, у Кремлі постаралися створити враження, що продовжують сприймати Додона в ролі лідера Молдови. А що там вирішив молдовський народ – проблема тільки самого молдовського народу. Молдовський народ у Кремлі почнуть сприймати серйозно тільки після того, як він почне вирішувати “правильно” й голосувати за тих, хто подобається Володимирові Путіну.

І чим у цьому випадку Додон відрізняється від Віктора Медведчука, з яким у Москві теж постійно проводять різноманітні переговори й консультації, ніби це він, а не Петро Порошенко або Володимир Зеленський – президент України? А нічим не відрізняється. Точно так, як нічим не відрізняється кремлівське уявлення про Молдову від уявлення про Україну або Білорусь.

І Україна, і Білорусь, і Молдова – це просто бунтівні провінції, які необхідно повернути Росії, “відвоювати” в Заходу. І спілкуватися серйозно потрібно тільки з тими, хто готовий грати роль губернатора таких бунтівних провінцій. Додон готовий? Готовий. Медведчук готовий? Готовий. Лукашенко на тлі народних протестів теж уже наближається до ролі путінського намісника. І це чудово.

Читайте також: Зустріч Путіна із Медведчуком показує, чого Кремль хоче від України – Портников

А тих, хто не розуміє, що повинен робити, у Москві засуджуватимуть й ігноруватимуть. Як стали ігнорувати Порошенка після відмови колишнього президента України капітулювати перед Путіним. Як зараз фактично ігнорують Зеленського – після того, як зрозуміли, що новий український президент теж до беззастережної капітуляції не готовий. Санду почали демонструвати любов до Додона ще до переговорів із новим президентом Молдови. І це – логічно.

Логічно тому, що якщо у Кремлі не збираються погоджуватись із незалежністю Молдови або України, там підтримуватимуть Додона або Медведчука, зберігатимуть контроль над Придністров’ям або над Донбасом. Для країни, яка прагне до ліквідації сусідніх держав це – реалістична політика. Важливо, щоб ілюзій щодо кремлівських намірів не було в самих українців і молдован.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.