Понедельник , 6 Май 2024
Политика

Портников: Що не так із боротьбою Зеленського з ворогами? Треба просто перестати думати про себе

Зникнення з телевізійного ефіру горезвісних “каналів Медведчука”, висування звинувачення у державній зраді скандально відомому блогерові… Всі ці кроки влади можуть створити враження, що держава почала очищення від тих, хто хоче, щоб цієї держави просто не було. Як там у пісні співають – “вставай, страна огромная”?

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Однак дуже важливо зрозуміти – якими є справжні цілі тих, хто ухвалює ці важливі рішення? Це дійсно спроба очищення або боротьба за електорат? Адже не є секретом ні для кого, що саме “канали Медведчука” у тісному союзі з іншими олігархічними телеканалами створили у країні задушливу атмосферу, що призвела до перемоги Зеленського. І що саме партія Медведчука, як утім і партія одіозного блогера, відбирає електорат й у партії колишнього телевізійного коміка, й у нього самого.

Можуть сказати в дусі Зеленського – а яка різниця? Головне, що президент бореться з ворогами держави, а його мотиви – це вже його проблеми. Але це зовсім не так.

Читайте також: Три причини, з яких Зеленський пішов на прямий конфлікт із Медведчуком

По-перше, тому що в демократичній державі будь-яка боротьба повинна бути обґрунтованою та доказовою. Тому що в іншому разі може виграти не держава, а її опонент. І цей опонент у результаті отримає ще більшу свободу дій.

По-друге, тому що ніякий електорат шляхом боротьби із проросійськими та популістськими силами набути не можна. Виборці ОПЗЖ, які голосували за Зеленського, а тепер повертаються в лоно своєї рідної партії, віддавали свої голоси чинному президентові з однієї простої причини – вони розраховували, що він здійснюватиме програму ОПЗЖ. Що він не просто подивиться в очі Путінові, а стане на коліна перед Путіним. І коли виявилося, що Зеленський капітулювати не збирається й Путінові не подобається, вони перестали його підтримувати. І це є абсолютно логічним.

А виборці партії блогера підтримують її за те ж саме, за що підтримували партію коміка – за популістську критику влади. Просто Зеленський тепер сам влада, і будьмо відверті – влада аж ніяк не найефективніша. Але навіть зникнення партії блогера з політичної сцени країни не поверне Зеленському його прихильників. Вони голосуватимуть або за ОПЗЖ, або за якийсь новий популістський проєкт.

Читайте також: СБУ оголосила Шарієві про підозру: у чому звинувачують роспропагандиста (відео)

І тут виникає питання: а що робитимуть в Офісі президента, коли зрозуміють, що рейтинг знижується й голосів немає? А рейтинг знижуватиметься й голосів не буде. Підуть на союз із патріотичними силами – аби бодай останні роки президентського терміну Зеленського не були такими ганебними й неефективними, і глава держави отримав можливість гідно завершити свою політичну кар’єру? Або спробують розігнати всіх – тільки щоби переобрати Зеленського, якого не можна переобрати?

Відкрию невелику політичну таємницю. І Путін, і Лукашенко – це президенти одного терміну. Просто вони зачистили все політичне поле, знищили саму можливість конкуренції. І правлять десятиліттями. А в демократичній країні можна і програти. Тим паче в такій хаотичній та анархічній, як наша. У нас Білорусі не вийде.

Саме тому з ворогами держави в наших умовах потрібно боротися для того, щоб урятувати країну, а не для того, щоб утриматися при владі. Шанси Зеленського переобратися прагнуть до нуля. Велика частина людей, які скористалися успіхом Зеленського як соціальним ліфтом і стали депутатами або міністрами, теж зникнуть із політики назавжди. Але шанси брати участь разом із державниками й патріотами в будівництві дієвої держави, здатної протистояти російській агресії, у всіх цих людей все ще існують.

Для цього потрібно просто перестати думати про себе. І подумати про Україну.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...