Понедельник , 29 Апрель 2024
Политика

Активна меншість показала, як швидко може подолати розбіжності й об’єднатися

Два спостереження щодо акцій на Стерненків захист 23 лютого

Про це на своїй сторінці у фейсбуці пише Валерій Пекар.

1. Останнім часом активна меншість (моя формула “активна меншість визначає напрямок, пасивна більшість визначає темп” уже стала загальноприйнятою) була сильно розпорошеною: із кожного питання, із кожного приводу завжди була нагода пособачитися між собою; кожна подія не єднала, а розділяла все більше.

Читайте також: Навіть якщо Зеленський особисто не тисне на суддів і правоохоронців, відповідальність однаково на ньому – Шабунін

Позавчорашній день продемонстрував, як швидко активна меншість долає старі обрáзи та розбіжності й об’єднується. Цього вівторка разом були люди, які ще за день до того не сіли би на одному гектарі.

Це погана новина для наших супротивників: вони думали, що суперечлива постать Стерненка, його часом радикальні й неприйнятні висловлювання сприятимуть подальшому розпорошенню й подрібненню. Вони прорахувалися.

Позавчорашнє зібрання аж надто своєю строкатістю нагадувало Майдан. Це сигнал, що зачепили за живе, адже в нас складно розгойдати й мобілізувати стомлену, зневірену та зайняту власними справами спільноту.

Читайте також: “Вирок Стерненкові – це ворожа спецоперація”: юрист навів сім аргументів

2. Коли викладаю 16-18-річним хлопцям і дівчатам, розумію, що для них Євромайдан – це історія. Така ж історія, як, скажімо, Крути. Вони тоді були дітьми й навряд чи долученими до контексту. Але Євромайдан, так само, як Крути, для них є символом цінностей. І 23 лютого вони вийшли за ці цінності.

Позачора було дуже багато молоді, яка не могла знати, як воно було сім років тому. Але ця молодь менш толерантна: так само, як Небесна сотня для них – герої давнини (бо звідтоді минуло ціле життя), так само медведчуки з портновими для них видаються якимись п’ятсотрічними дракулами, якимись повсталими з небуття зомбі (лише уявіть, що Медведчук і Стус є частиною однієї історії, а коли це було з позицій нинішньої молоді?).

Ми сприймали наших ворогів як поганих людей, а молоде покоління сприйматиме їх як нелюдів.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.