Четверг , 2 Май 2024
Политика

Олександр Лємєнов: Суд у смартфоні, як ілюстрація реформ Зе-команди

«Можна до гикавки розповідати красиві байки про функціонування судів у майбутньому. Залучати громадян до здійснення правосуддя, створити повноцінний інститут суду присяжних та навіть фінансово забезпечити служителів Феміди всім необхідним», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише Олександр Лємєнов, інформує UAINFO.org.

«Проте, перелічене є лише шліфуванням фасаду замість ремонту фундаменту судової гілки влади. Не треба розповідати про потенційні зміни, допоки Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів є заангажованою і корупційною кастою недоторканних.

Інституційні зміни щодо реформи судів неодноразово зазначались провідними експертами. Фактично, Офісу Президента і персонально Зеленському не потрібно щось придумувати. Варто лише імплементувати пропозиції правників з громадянського суспільства і міжнародних партнерів.

Але Зеленський, на моє особисте переконання, разом зі своїм оточенням жодним чином не бажає незалежного здійснення правосуддя. У чомусь його можна зрозуміти, адже служителі Феміди в такому разі миттєво переходять на “госпрозрахунок”. Купівля “рішень” є ласим шматком для Коломойського, Медведчука, etc. Однак, для зупинки подібних зловживань варто створити єдиний орган, що опікуватиметься як добором суддів/прокурорів на посади і притягненням їх до відповідальності. Наприклад, можна звернути увагу на досвід Франції.

Ідей багато. Ресурси існують. Інституційно готові до змін. Не вистачає лише політичної волі Банкової, що є ключовим чинником для зміни орієнтирів у функціонуванні судочинства держави», – завершує Лємєнов.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...