Вторник , 30 Апрель 2024
Политика

“Україна не стане членом НАТО та не отримає ПДЧ у найближчі 10 років”, – експерти-міжнародники

Україні не варто розраховувати на членство у НАТО і отримання Плану дій щодо участі у НАТО у найближчі 10 років, що зумовлено геополітичними причинами і відсутністю запровадження стандартів НАТО у складові сектору безпеки та оборони. 

Про це в ефірі українського телеканалу сказав Євген Добряк, експерт-міжнароник, передає UAINFO.org

“Ми повинні розуміти, що Україна у найближчі 10 років не буде членом НАТО. Так само не варто розраховувати на отримання Плану дій щодо членства у НАТО”, – сказав він. 

За словами експерта, Україна могла реально отримати ПДЧ у Бухаресті у 2008 році, коли “були готові політично і економічно”, але цього не сталось, бо “ініціатива була заблокована Францією і Німеччиною”.   

Разом з тим, Євген Добряк додав, що також Україна мала застосувати всі дипломатичні зусилля, щоб отримати членство у 1994 році, коли Україна відмовлялась від ядерної зброї. 

“Тоді ми могли поставити умови західним партнерам і Російській Федерації, що ми віддаємо ядерну зброю, але просимо натомість вступ до колективної системи безпеки. І ми могли просто отримати членство, потрапивши у цю хвилю”, – зазначив він. 

У свою чергу експерт-міжнародник Тарас Семенюк додав, що нині рано говорити про членство в НАТО, але Україна остаточно не втратила шансу щодо вступу до Альянсу, і нині перспективи залежать від низки факторів, і особливо від геополітики. 

“Шанс завжди зберігається. Просто для одних країн реалізація ПДЧ є швидшою, а для інших – значно довшою. Але сьогодні геополітика дає розуміння, що Україна не скоро може отримати ПДЧ”, – зауважив експерт.  

Тарас Семенюк також нагадав, що напередодні з’явилось повідомлення, що Україна отримала оновлений пакет цілий щодо партнерства в НАТО.  

“Цей пакет цілей стосувався реформування оборонних потужностей тощо. Попри все, динаміка стосунків Україна-НАТО є доволі інтенсивною. Україна перебуває у стані реформ, у тісній комунікації з країнами-членами НАТО. І у разі фази великої війни підтримку від НАТО ми отримаємо. Очевидно, не в людському ресурсі, але у озброєнні і розвідці матимемо певне запевнення”, – завершив експерт-міжнародник. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.