Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

Кіберполіція пропонує інтернет-ЗМІ встановлювати стеження за читачами

Ряд видань отримав листа з пропозицією встановити на своєму сайті розроблений поліцією скрипт ідентифікації користувачів, які намагаються себе анонімізувати.

Полтавське відділення кіберполіції запропонувало місцевому інтернет-виданню “Полтавщина” встановити на своїй сторінці скрипт, який би дозволив правоохоронцям обчислювати користувачів, які намагаються анонімізувати себе в інтернеті. Відповідний лист редакція опублікувала на своїй сторінці в Facebook

У листі йдеться, що департаментом кіберполіції Національної поліції України був розроблений програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів, які намагаються анонімізувати себе при перегляді сайтів в інтернеті. І представники органів правопорядку цікавляться у редакції, чи зацікавлена ​​вона в установленні такого скрипта в програмний код сайту? У разі згоди на установку скрипта, співробітник кіберполіції зв’яжеться з редакцією.

Кіберполіція не доповнила листа ніякими додатковими відомостями, поясненнями або навіть мінімальним привітанням. Своє ставлення до цієї пропозиції редакція “Полтавщини” опублікувала в Facebook. 

“Ми вже звикли, що влада регулярно намагається законодавчо ввести цензуру в інтернеті, але давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там “бекдор”- це вже занадто, якими б благими цілями це не виправдовувалося”, – йдеться в публічній заяві редакції. 

У коментарях під цією публікацією головний редактор іншого полтавського ЗМІ – Газета “Коло” – також заявила про отримання аналогічного листа від кіберполіції з пропозицією розмістити на сайті скрипт для деанонімізації користувачів. 

Пізніше на сторінці Лабораторії цифрової безпеки в Facebook з’явилася інформація, що такі листи від кіберполіції з пропозицією встановити скрипт для деанонімізації користувачів отримують не тільки полтавські онлайн-ЗМІ. 

“Нам також відомо, що подібні листи отримували регіональні редакції, зокрема на Волині та Миколаївщині. Станом на зараз коду самого скрипта немає в публічному доступі (ми готуємо запит на доступ до публічної інформації). Втім, судячи зі змісту листа, можна припустити, що йдеться про систему невибіркового стеження за всіма відвідувачами інтернет-ресурсів”, – йдеться в публікації. 

Так що, судячи з усього, це більш масове явище, а не ініціатива лише полтавського відділення кіберполіції.

korrespondent.net

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...