Пятница , 3 Май 2024
Общество

Зміни клімату провокують “кардинальні зміни” в Арктиці – дослідження

За останні п’ять років температура повітря в Арктиці піднялася, а в самому регіоні стає тепліше швидше, ніж на решті частини планети. Про це повідомляє УНН з посиланням на Daily Mail.

“Експерти попереджають, що весь світ рухається до кліматичної кризи, але тихоокеанський край Північного Льодовитого океану вже відчуває його наслідки на собі”, – пишуть у виданні.

Так, у своєму новому дослідженні вчений Генрі Хантінгтон вказує на “раптові і кардинальні зміни” у цьому регіоні, які відбувалися з 2017 по 2019 рік.

Дослідники проаналізували дані про температуру води, рівні морського льоду і характер дикої природи на шельфах Берингового і Чукотського морів, розташованих між Аляскою і Росією.

“Команда прийшла до висновку, що Арктика нагрівається швидше, ніж увесь інший світ, що призводить до танення морського льоду і снігу”, – повідомляють у виданні.

Зміни навколишнього середовища на цих територіях також впливають на розмноження тюленів і багатьох інших видів.

Одним з ключових висновків стало те, що придонні води, які зазвичай залишалися близькими до замерзання цілий рік, значно прогрілися з 2014 по 2018 рік.

Також морський лід, який зазвичай утворювався вже восени, або був відсутній, або був нижче середнього рівня вже в січні, а іноді і в лютому.

Команда виявила, що весняна відлига наступає також раніше, ніж зазвичай, в останні кілька років, що також вплинуло на дику природу. Численна кількість мертвих тюленів була зафіксована на березі Берингового і Чукотського морів. Також зменшилася кількість морських птахів в період з 2017 по 2019 рік, багато з них загинули.

Вчений вважає, що подібного до того, що відбувається у цьому регіоні на шельфах, можна очікувати і в інших частинах світового океану в найближчі роки або десятиліття.

Нагадаємо, що за підрахунками вчених, до 2050 року в Арктиці взагалі не буде льодовикового покриву, а полярні ведмеді можуть втратити свій дім.

unn.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...