Пятница , 3 Май 2024
Общество

“Розіпнуті хлопчики” – давні рятівники безнадійно заплямованої репутації російської вояччини

Знаний “распятый мальчик в трусиках” і похідні від нього сюжети не були оригінальним винаходом російського агітпропу версії 2014 року

Такого роду “реагування” – історично типове для росіян у випадках, коли треба “пригасити” негатив від цілком реальних і наочних звірств, учинених їхньою вояччиною.

Наприклад, на виправдання масового вбивства в Катині тисяч полонених польських офіцерів 1940-го запустили історію про катування та розстріли полонених червоноармійців у польських таборах у 1920-1922 р. Ну нібито Катинь – це була помста за оту жорстокість до “мальчиков в буденовках”. Польські історики ретельно вивчили архіви, опублікували документи, які абсолютно чітко спростовують ці твердження – ніяких екзекуцій у таборах полонених та інтернованих не було, причиною левової частки смертей були інфекційні хвороби.

Наївно було б припускати, що це хоч трохи зацікавило не те що пересічного російського читача (є маса публікацій польських авторів російською мовою) – навіть професійних істориків РФ. Але найцікавіше – сюжет про справедливу “помсту” в Катині за вчинені кривди легко співіснує із запереченням, що поляків розстріляло НКВД за наказом Сталіна та Берії (“‘на самом деле это сделали фашисты в 1941-м”).

Не бракує прикладів подібного “правлення історії” і в давніші епохи.

Кумир “рускіх людєй” генералісимус Суворов мав не надто добру репутацію в Європі. Звісно, в Росії все це пояснювали (та й досі пояснюють) “русофобією” та елементарною заздрістю – адже не всім народам пощастило мати такого геніального полководця. Та ще й до всього здатен (уміло придушував антивладні виступи селян у Росії).

Читайте також: Роспропаганда намагається розпалити у США ненависть до українців брехнею про “вінницького атовця-терориста”

Причиною зневаги, яку відчували до цього діяча закордонні сучасники – його роль у придушені повстання Тадеуша Костюшка. А найбільше – кривава “різанина на Празі” (передмісті Варшави), яку вчинили його солдати. Заперечувати саму подію – важко, хоча б тому, що вона зафіксована в реляціях самого Суворова та безлічі спогадів.


Англійська карикатура кінця XVIII ст. на Суворова. Полководець зображений на тлі палаючого передмісття Варшави

Але тут на допомогу знову прийшли “распятые мальчики” – виявляється, винищення тисяч жінок, старих і дітей було викликано тим, що “диво-богатирі” мстилися за 500 беззбройних російських солдатів гарнізону, нібито підступно вбитих містянами в церкві (!) на початку повстання. І немає сенсу доводити росіянам, що це груба пізніша вигадка їхніх істориків, про яку не говорять джерела 1794 року. Що у Варшаві взагалі не було в той час православного храму, в якому б умістилось одночасно 500 осіб. Що всього в полон тоді потрапило лише 260 росіян, з яких 83-х дійсно лінчував натовп (за різних обставин, у різний час, не у храмах тощо).

І що Костюшко та інші вожді повсталих засудили самосуд. На відміну від Суворова, який нагородив мародерів та вбивць (навіть було засновано спеціальну і досить дивну нагороду – хрест та медаль не “за взятие Варшавы”, а за “труды и храбрость при взятии Праги” – місця де й відбулась масакра).

Читайте також: Російська збройна агресія на Донбасі забрала життя понад 240 дітей

Ця історія, як і “катинська”, також безконфліктно існує в російській свідомості в декількох версіях (із варіантами).

Окрім історії про священну помсту за “беззбройних солдатиків у церкві”, є ще дві.

Згідно з однією – повідомлення про різанину цивільних на Празі були вигадкою тогочасної англійської/французької пропаганди, прикладом “інформаційної війни” проти Росії. Насправді ж російські “диво-богатирі” поводились як вишукані джентльмени, а “визволене” населення вітало їх квітами. Те, що найжахливіші деталі цього військового злочину відомі зі спогадів офіцерів російської армії – просто ігнорують.

Інша ж (і найвірогідніше – найближча до реальності) описує сюжет як вияв “геніального задуму” Суворова: після штурму й масових убивств на правому березі Вісли той дозволив родичам загиблих із лівого берега забрати й поховати тіла. Побачене на Празі та валки гробів, які везли через річку, змусили мешканців Варшави просити повстанців відступити з міста без бою…

Отже, спроби протидіяти російській пропаганді, підготовлені реципієнти якої готові приймати будь-які версії подій, навіть взаємовиключні – апріорі приречені на невдачу. Апеляції до “правди”, “доказовості”, “перевірки джерел інформації” тощо для такої аудиторії є порожнім звуком.

Андрій СТАРОДУБ

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.