Пятница , 3 Май 2024
Общество

І все ж таки переможці: Україна багато чим завдячує дисидентам

Я себе постійно запитую: то вони переможці чи переможені? З одного боку, переможці, бо Україна, за яку вони віддали життя чи здоров’я, нині є, вона вже відбулася попри всі відкати й реванші

Про це для “Тижня” пише Юрій Макаров.

З іншого боку, переможені, хай як сумно. Бо вільна незалежна Україна, яку вони здебільшого встигли побачити (а дехто навіть спромігся хоч трішечки, хоч на других ролях, хоч в опозиції, але покерувати) – це зовсім не та країна, за яку вони боролися та про яку мріяли. Я кажу про наших дисидентів, перед якими мені досі соромно, бо вони вже сиділи тоді, коли я та мої друзі-однолітки лише визначалися. Про боротися чи не боротися нам навіть не йшлося, тільки про наважитися вірити чи ні. Черговий привід для роздумів – 90-річний ювілей Михайла Гориня, однієї із легенд визвольного руху, одного з облич української перемоги й українського розчарування водночас.

Тільки тимчасовим невіглаством (моїм зокрема) можна пояснити балачки початку 1990-х про те, що незалежність ми отримали випадково й без зусиль, як побічний продукт російських сварок та інтриг. Український спротив (спочатку найтриваліша в Європі партизанська війна, а потім досить масовий правозахисний рух) зробили можливим те, що ідея самостійної держави стала щонайменше не неможливою для всіх, окрім, імовірно, задурених пролетарів і купки москвоцентричних інтелігентів. Не кожен кремлівський сателіт, а тим паче не кожна колонія може таким похвалитися.

Читайте також: Прокляття білої плями: як ми програємо себе самих

Коли я кажу “масовий”, то маю на увазі саме це: позбавлені керівництва, бодай символічного, з єдиного центру, як це було з ОУН, різні за своїм спрямуванням і доктриною гуртки незгодних періодично виникали по всій республіці, до того ж не лише на Заході й у столиці, як чомусь тепер вважають, а й на Донеччині, Одещині та Миколаївщині. Не забуваймо інших дисидентів, які були фактичними союзниками й чудово це усвідомлювали: ідеться про євреїв, які вимагали права на еміграцію, та кримських татар, які, навпаки, воліли повернутися на історичну батьківщину, а також релігійних активістів, переважно греко-католиків і протестантів. Попри байки про природний антисемітизм (це про українців), зверхність (про євреїв) та ізольованість (про киримли), усі вони ставилися одне до одного як побратими й посестри, і це цілковита правда: координували свої зусилля, а потім разом вирушали в мордовські табори.

Окремою важливою обставиною стало те, що нові українські незгодні, так звані шістдесятники й сімдесятники, на відміну від попереднього покоління борців, у масі своїй припинили врешті-решт сповідувати інтегральний націоналізм і звернулися до правозахисної тематики, цілком європейської та суголосної часу. Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод (УГГ, потім УГС) формально спиралася на міжнародно-правові документи щодо гарантій прав і свобод у СРСР, які підписав 1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії радянський лідер Брежнєв. Так дисиденти забезпечили легітимність своїх вимог в очах усього світу. Відтоді ознакою українського руху стала відсутність тероризму й екстремізму, ненасильницький спротив, акцент на правах людини. Тому виходить, що західний вектор України від перших днів суверенітету був наперед визначений, і лише за це члени ініціативної групи заслуговують на окремий пам’ятник не тільки на цвинтарі та вдячної пам’яті від нащадків.

Читайте також: Старі пісні про головне: нас знову лякають тим же, чим у 2013-му

Так, патріотична частина Ради перших скликань була строкатою, у ній перебували й учорашні суперлояльні літератори, які в болючий спосіб переглянули свої погляди, і відверто перефарбовані кон’юнктурники, і маргінали. Але моральним кістяком так чи так залишалися дисиденти, які пройшли тюрми, табори, заслання, голодування та психушки. Політиками вони виявилися кепськими, бюрократичної природи будь-якої держави не розуміли, мистецтвом можливого не володіли. Найбільше пощастило тим, хто взагалі не брався за політику після 1991-го. Вони уникнули скепсису, який неминуче спіткає добре поінформованих депутатів і голів адміністрацій, бо при многості мудрости множиться й печаль (Екк. 1:18).

Когось згодом викинуло з поточної політики, хтось відійшов, коли побачив марність власних зусиль, іще хтось пересварився з колишніми товаришами або передчасно загинув, нібито цілком випадково. Я неодноразово зустрічався з різними ветеранами дисидентського руху того, ще першого призову і, як мені здавалося, відчував їхню розгубленість у новітньому часі, жорстку фрустрацію від власної непотрібності. Це була і є, безумовно, омана. Євромайдан, повторюю, став прямим наслідком їхнього вибору в далекому 1976-му. Михайло Горинь, як і Микола Руденко, й Олесь Бердник, і Петро Григоренко, і Микола Матусевич, й Олекса Тихий, і багато інших, які померли до або невдовзі після 1991-го, були на ньому присутні.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...