Суббота , 4 Май 2024
Общество

Обличчя карантину по-українськи: живемо в новій реальності за старими правилами

Коли б український карантин мав обличчя – це було б обличчя людини із маскою спущеною попід ніс

Найгірше, що може бути. Адже суперечить відразу обом, до речі, протилежним поглядам на ситуацію.

Якщо вірити, що маска допомагає – то навіщо порушувати правила її носіння, відкриваючи ніс, не менш вразливий до вірусів, аніж рот? Це як пристібати паском безпеки лише ліву руку.

Якщо ж не вірити в користь маски чи існування вірусу взагалі, то навіщо одягати її попід ніс, муляти вуха та й просто мати вигляд казкового гнома із марлевою бородою?

Читайте також: На карантин – начхати: журналісти показали одеські пляжі під час епідемії. ВІДЕО

У моєму місті хворі з підозрою на Covid-19 стоять у довжелезних чергах, щоб отримати результати тесту. Із ними поруч стоять і ті, хто просто перевіряється перед поїздкою закордон. Якщо тверезо й із наукової позиції подивитися на цю ситуацію збоку – от вам проста ілюстрація циркулювання вірусу в природі та причин його швидкого поширення зокрема.

Президент, у якого хвора дружина, не йде на самоізоляцію, бо здав тест. Хоча ця ж стаття пояснює, треба понад тиждень, аби вірус почав проявлятися у крові. Порівняйте із Трюдо, який в аналогічній ситуації, просидів 14 днів вдома, працюючи дистанційно.

У чому ж наша проблема? Типово українська відповідь була б – ми така країна. Хоча насправді проблема в комунікації та контролі. Я впевнена, що ті, хто прописує норми, сам їх порушує, а більшість правил створюють від початку розуміючи неможливість їх виконання. Як і зарплату лікаря, що просто не може бути такою.

Читайте також: Суд відмовився штрафувати Зеленського за скандальне кавування у Хмельницькому

У маленькому польському містечку біля кордону з Україною є університет, де навчається тисячі чотири студентів. Окрім чітких рекомендацій, як поводитися під час очного навчання з вересня 2020 року (на 70 сторінок!), простим рішенням адміністрації штат прибиральниць збільшено втричі! Уявляєте таке в наших школах чи на підприємствах? Радше навпаки, їх скоротять, бо за час карантину економіка впала. Впала вона скрізь, але не скрізь впала відповідальність за суспільство.

Я не беруся аналізувати теорії походження вірусу, масонських змов чи циклічності історії. Японський “Таймз” каже – світ змінився, норми змінилися, ми починаємо життя в новій реальності. А українці знову хочуть робити це зі старими правилами – прописуючи й не виконуючи. І це найгірше, бо псує саму концепцію правил, норм, законів, і така халатність поширюється далі, в усі галузі й системи – від освіти й до природокористування, від медицини й до містобудування.

Добрі новини – складати правила й дотримуватися їх можна самостійно. Погані – це буде складніше, ніж якби все суспільство робило це разом.

Анна ДАНИЛЬЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий


Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYfd=352' (OS errno 28 - No space left on device) in /var/www/www.gazetavv.com/data/www/gazetavv.com/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.