Суббота , 4 Май 2024
Общество

Скандальне рішення суду на Медведчукову користь показує, як змінилася Україна – Портников

Рішення Дарницького районного суду, який заборонив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” без дозволу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука, демонструє насамперед, як за ці роки змінилася Україна

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

На перший погляд – які зміни? Ми знову бачимо все те ж радянське правосуддя, архаїчне й корумповане. Правосуддя, яке є готовим використовувати закон, щоби діяти всупереч здоровому глузду. Щоби переслідувати свободу слова та свободу факту. І при цьому впиватися власною безкарністю в цілковитій упевненості, що за ці неправедні вчинки не буде ніякої відповідальності – ані в самих суддів, ані в тих, хто стоїть за їхніми спинами. І в цьому – головна помилка людей, які живуть у нашій країні так, ніби вона не змінюється.

Читайте також: Суд зобов’язав прибрати Медведчука із книжки про Стуса (відео)

Змінюється. Якби не змінювалася – Медведчук не ініціював би цього процесу. Йому не було б соромно за ту роль, яку він відігравав на процесі Василя Стуса. Адже й у Радянському Союзі були дуже різні адвокати. І серед тих, у кого був допуск до процесів правозахисників і дисидентів, теж. Були люди, які використовували цей допуск для того, щоб допомогти своїм підзахисним. І якщо вже не вдавалося пом’якшити вирок, написаний мерзотниками з партійного керівництва, то принаймні – оприлюднити подробиці судового процесу та зробити можливим інтенсивний тиск цивілізованого світу на бандитський радянський режим. І багатьом нашим героям, борцям із цим режимом удавалося вижити та продовжити свою шляхетну діяльність завдяки своїм захисникам і їхній підтримці.

Тож у тому, що Радянський Союз зник із політичної карти світу й бодай для деяких радянських республік виникли передумови для демократичного розвитку й остаточного розставання з імперією – внесок не тільки дисидентів, а й їхніх захисників – таких як Софія Каллістратова або Діна Камінська. А ось Віктор Медведчук був іншим юристом. І до краху Радянського Союзу, як і в перші роки після цього краху, коли радянський менталітет був іще сильним у частини населення, нормально було пишатися саме такими людьми. А таких як Каллістратова або Камінська вважати відступниками та зрадниками найсправедливішого у світі устрою. Що вдієш – Радянський Союз був державою, побудованою бандитами та пройдисвітами, у якому чорне вважали білим, а добро – злом. І Медведчукові дії цілком укладалися в загальну аморальність поведінки найкращого учня в цьому суспільстві троглодитів.

Читайте також: Медведчук з його справою Стуса – це наша національна ганьба. Як Кучма з його справою Гонгадзе – Луценко

А тепер Медведчукові соромно. І якщо вже він не може заявити про себе як про справжнього захисника українського національного героя, то хоча б намагається домогтися забуття тієї моделі поведінки, яка і привела його до успіху в пострадянській Україні. Тому що саме успіх людини з такою моделлю поведінки і є ознакою того, що після проголошення незалежності Україна продовжувала залишатися просто перейменованою радянською республікою, аморальною спільнотою людей, які зневажають загальнолюдські цінності та власних героїв. Інакше не було б ніякого Медведчука. Але поки Медведчук дійшов до вершин влади, багатства й успіху – країна змінилася. І виявилося що те, що йому допомагало, тепер потрібно приховувати. Тепер потрібно домагатися через суд заборони того, чим він раніше міг заслужено пишатися.

І це означає, що рішення Дарницького районного суду не має навіть у короткостроковій перспективі ніякого серйозного значення. Тому що змінилася сама система цінностей. Тому що те, чим раніше можна було пишатися, тепер доводиться приховувати. І тому ті, хто намагається знову втягти нас у радянське минуле, хто запевняє, що наше майбутнє в цьому минулому, у союзі з імперією, що деградує, хто вважає що українська мова нас не об’єднує, а роз’єднує, що ми повинні капітулювати, а не чинити опір, що ми повинні брехати, а не говорити правду та що ми маємо тупо реготати там, де нормальні люди стримують сльози – все це згине, як морок. Ніякі судові рішення, ніякі гроші, ніяка підтримка виборців не допоможуть минулому стати майбутнім. Так не буває.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.