Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

Наші далекі родичі, можливо, впадали у сплячку. Науковці знайшли характерні сліди на кістках прадавніх людей

Обличчя людини-попередника, яка вважається першим видом людини в Європі, реконструйоване за рештками, знайденими в Сіма де лос Уесос, Іспанія. Ілюстративне фото. Фото: JUAN HERRERO / EPA-EFE

Сліди на кістках прадавніх людей, знайдених у печерному комплексі Сіма де лос Уесос на півночі Іспанії, можуть свідчити про те, що вони колись впадали у сплячку. Це перше свідчення того, що попередники людей могли це робити.

Про це йдеться в науковій публікації дослідників із Греції та Іспанії у виданні L’Anthropologie, про яку написала британська газета The Observer, інформує Нromadske.ua.

За останні три десятиліття в печері Сіма де лос Уесос (перекладається з іспанської як «яма кісток») знайшли скам’янілі рештки кількох десятків людей. Науковці припускають, що печера була місцем масового поховання людей, які жили десь 400 тисяч років тому, – ранніх неандертальців чи й їхніх предків.

Сіма де лос Уесос є місцем чи не найцінніших археологічних знахідок, які дозволили привідкрити завісу життя прадавніх людей. Нині ж група науковців на чолі з іспанцем Хуаном Луїсом Арсуагою стверджують, що знайшли докази впадання людей, яким належали кістки з печери, у сплячку – для переживання суворих зим.

  Череп “Мігель”, знайдений у Сіма де лос Уесос, Іспанія. Ілюстративне фото. Фото: UtaUtaNapishtim / Wikimedia Commons

Арсуага з колегами звернули увагу на форму й особливості росту кісток прадавніх людей. Вони виявили сезонні варіації, які показують, що ті не росли десь кілька місяців на рік. Такі ж варіації спостерігаються і у ссавців, які впадають у сплячку, – приміром, печерних ведмедів. До речі, рештки цих тварин також знаходили в Сіма де лос Уесос.

Усе це, на думку авторів, може свідчити про те, що люди того часу «впадали в стани метаболізму, які дозволяли їм переживати тривалі періоди часу в суворих умовах з обмеженими запасами їжі й достатньою кількістю підшкірного жиру». Іншими словами – впадали у сплячку.

Автори спробували відповісти й на контраргументи. Приміром, чому зараз племена такого ж рівня розвитку – зокрема інуїти – не впадають у сплячку, хоча живуть у не менш суворих умовах зими? Відповідь Арсуаги з колегами: ті мають достатньо запасів поживної їжі на зиму – риби й оленини. А от люди із Сіма де лос Уесос жили в доволі бідній на їжу місцині.

Опитані The Observer науковці відзначають оригінальність ідеї, хоча і вказують, що вона не обов’язково є правильною. «Є й інші пояснення деформацій у кістках людей із Сіма де лос Уесос, і, перш ніж говорити про якісь реалістичні висновки, потрібно розглянути їх у повній мірі», – вважає Патрик Рендольф-Квінні, антрополог Нортумбрійського університету в Англії.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...