Суббота , 4 Май 2024
Общество

Науковці з’ясували, чому дерева ростуть уночі. Що нам дає це дослідження?

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Романа Цвейфеля з Швейцарського федерального інституту досліджень лісу, снігу та ландшафту з’ясувала, що дерева ростуть лише кілька годин на добу і переважно вночі.

Про це пише Phys.org із посиланням на дослідження в журналі New Phytologist, інформує Нromadske.ua.

Науковці проводили дослідження на основі даних, зібраних за вісім років під час спостереження за 170 деревами семи поширених видів. Вони росли в 50 місцях у різних регіонах Швейцарії.

«Найбільшим сюрпризом стало те, що дерева росли навіть у помірно сухому ґрунті при досить вологому повітрі. І навпаки, зростання було невеликим, коли ґрунт був вологим, але повітря було сухим», – заявив керівник дослідження Роман Цвайфель.

За його словами, сухе повітря уповільнює зростання дерев серйозніше, ніж сухий ґрунт. Тому вони й ростуть уночі, коли повітря більш вологе. Пов’язано це з обмеженою здатністю дерев транспортувати вологу.

Як тільки повітря стає сухішим, дерева починають завдяки випаровуванню втрачати більше води, ніж поглинає їхнє коріння. У цей момент водний потенціал падає і ріст припиняється, навіть якщо є вуглеводи.

Що нам дає це дослідження?

Воно доводить, що дерева ростуть лише у вузький часовий проміжок – у кілька годин протягом 24-годинного періоду. А, отже, лише протягом обмеженого часу за весь вегетаційний період. Швидкість зростання дерева – 1-5 мікрометрів на годину. Один мікрометр – це 0,001 міліметра.

Вчені вважають, що такі висновки можуть змінити погляд на вплив зміни клімату на ліси, зокрема для прогнозування поглинання вуглецю в лісах.

Нromadske.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.