Суббота , 4 Май 2024
Общество

Загублений геном. Учені знайшли стародавню ДНК, яка змінила ранню історію Японії

Фото: phys.org

Завдяки стародавній ДНК, яку витягли з людських кісток, змінилося уявлення про ранню історію Японії, оскільки за новими даними сучасне населення Країни висхідного сонця має потрійне генетичне походження.

Раніше вважалося, що в сучасних японців було два предки, повідомляє phys.org, інформує Фокус.

12 секвенованих древніх геномів показали, що сучасні японці мають генетичні сигнатури мисливців-збирачів дземон, котрі живуть тут, і хліборобів Яйої, які іммігрували сюди з материка, але також вони показали наявність третьої генетичної групи, пов’язаної з народом кофун, які поширили свою культуру в Японії між 3 і 7 століттями.

Люди заселили японський архіпелаг понад 38 тисяч років тому, але Японія зазнала серйозних змін тільки за останні 3000 років, починаючи з полювання і збирання, люди перейшли до вирощування рису, а потім країна стала технологічно розвиненою державою. 

Череп предка сучасних японців, з якого була взята ДНК. Фото: phys.org

Попередня теорія передбачала, що японці мають двох предків: мисливців-збирачів дземон, котрі живуть тут, і хліборобів Яйої, які заселили японські острови від 16 000 до 3000 років тому і прибули в Японію з материкової частини Азії, жили тут приблизно з 900 р до н .е. до 300 р н.е. Але дослідження стародавніх японських геномів вказує на прибуття ще одних східних предків японців у період з 300 по 700 роки н.е.

“Тепер ми знаємо, що кожен з предків сучасних японців зробив свій внесок у формування сучасного населення Японії. У нас тепер нова потрійна модель японського геномного походження, а не подвійна, яка була головною протягом значного періоду часу”, – говорить Шигекі Накагоме з Триніті-коледжу в Ірландії.

Також у новому дослідженні йдеться, що народи-іммігранти з материка не замінили місцевих жителів, а асимілювалися з ними. У наслідку з’явилися нові соціальні і культурні особливості в предків японців.

“Японія – особливо цікава частина світу для дослідження зразків стародавніх ДНК. Наше дослідження ще раз доводить здатність стародавніх геномів розкрити нову інформацію про історію людини, яку неможливо було б дізнатися іншим способом”, – говорить Ден Бредлі з Триніті-коледжу.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.