Пятница , 3 Май 2024
Общество

Забужко: Українці – найкращі воїни. Світ помітив нас в Афганістані, але забув про Боснію

New York Times вибухнув істинним панегіриком на адресу українського спецназу в Афганістані: де західні вояки не змогли, прийшли наші козаченьки і всіх порятували! Бо українці, мовляв (пише кореспондент), уже сім літ знають, що таке війна, і почім справжня небезпека. Авжеж, дякуємо, що помітили, пише у своєму блозі письменниця Оксана Забужко, інформує UAINFO.org.

Приємно, коли твою країну хвалять, але подумалося про інше. Якраз напередодні знайома, що жила в Боснії, згадувала, як їй тамтешні мешканці, зачувши, що вона з України, ледь не руки цілували, дякуючи за наших миротворців 1995-го – наші тоді врятували в Боснії 10 тис. душ, ціле мусульманське селище (Жепу), не допустивши другої Сребреніци (докладніше про цю історію див. за лінком у коменті), тоді як голландці просто здали мирне населення генералові Младічу на заріз і перепуджено вшилися (прекрасно про це пише Славенка Дракуліч у “Вони б і мухи не скривдили”, прекрасний фільм-звинувачення “Quo Vadis, Aida?” – про Сребреніцу, в т.ч. й про ганебне поводження голландських миротворців – зняла торік Ясміла Жбанич, це взагалі один з обов’язкових до перегляду фільмів цього століття!), – і як же воно так цікаво виходить, що наших козаченьків тільки оце тепер помічено – які вони круті: тільки після того, як об них російська армія обламала зуби?.. 

А тепер, може, завдяки цим – і тих, з 1995-го згадають?.. 

І ми згадаємо. І вже не повіримо, коли нам казатимуть, ніби ми “small nation”. А відповідатимемо, що ми взагалі-то споконвіку – найкращі воїни, народ кшатріїв, у нас і в гімні так співається: “докажем, що ми, браття, козацького роду”, – а хто про це не знає й вирішив, ніби нас можна так само легко перелякати, “зробивши козу”, як генерал Младіч голландців або Путін Європу, – той хай потім нарікає на себе. 

Оксана ЗАБУЖКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...